2011. április 22., péntek

Zsömi és egyéb finomságok

Figyelem! Figyelem!

Közhírré tétetik az oly nagy sikert aratott Magos Zsömle, alias "Zsömi" receptje!

Hozzávalók 10 zsemléhez:
  • 45 dkg liszt
  • 2 kávéskanál só
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 tojás fehérje
  • szezám- és lenmag a szóráshoz
Az élesztőt keverjük krémesre fél dl tejben a cukorral együtt. A lisztet keverjük el a sóval, morzsoljuk el a vajjal, öntsük hozzá a maradék tejet és az élesztős-cukros keveréket. Gyúrjuk a tésztát, míg ruganyos és egynemű lesz. Szobahőmérsékleten kelesszük 2 órán keresztül. Formázzunk belőle 10 zsemlét, sütőlapon kelesszük őket tovább 40 percig, majd kenjük meg a tetejüket a tojás fehérjével. Szórjunk rájuk lenmagot, majd 210 C fokra előmelegített sütőben süssük őket 20 percig.

Elkészítés: 30 perc
Kelesztés: 160 perc
Sütés: 20 perc
Egy darab: 249 kcal

Most, miközben a blogbejegyzést írom, szintén valami finomságon dolgozok!

Húsvétra készítek
Sonkás-fokhagymás kalácsot.

Remélem jól fog sikerülni!

Hozzávalók 10-12 szelethez:
  • 32 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 kávéskanál só, kevés őrölt bors
  • 15 dkg apróra vágott sonka
  • 1-2 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • 2 tojás sárgája + 1 tojás a kenéshez
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
Az élesztőt a langyos tejjel, a cukorral és egy kanál liszttel simára keverjük, majd hagyjuk felfutni. A maradék lisztet, a reszelt fokhagymát, az apróra vágott sonkát a zsírral és a többi száraz hozzávalóval elmorzsoljuk, majd a tojás sárgáját és a felfuttatott élesztőt is hozzáadva tésztává dagasztjuk. Annyi vizet (kb. 1 dl) adunk hozzá, hogy kellemesen dagasztható tésztát kapjunk. Nedves konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
Ilyen szép lett kelesztés után
Liszttel meghintett deszkára borítjuk, majd 4 egyenlő részre vágjuk.

4 részből 3 rudat egyenlő nagyságúra formázunk (kb. 35 cm hosszúra), majd szoros hármas fonással (hagyományos "hajfonással") összefonjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd a tetejét megkenjük egy kevés vízzel, hogy a következő fonás rátapadjon. A negyedik szálat dupla hosszúságúra sodorjuk, kettévágjuk és a két szálat orsószerüen egymásra tekerjük. Ezt a vízzel megkent részre helyezzük, majd kissé megnyomkodjuk, hogy ráragadjon az előző tésztára.

A külsejét megkenjük a felvert (egész) tojással, majd 180 C fokos sütőben megsütjük.

Elkészítés: 45 perc
Kelesztés: 40 perc
Sütés: 30-35 perc

Ha kész lesz a kalács (és persze, ha jól sikerül), teszek még fel róla képeket! Addig is nyugodtan fogjatok hozzá ti is egy kis sütögetéshez. Ja, és nálam már fő a húsvéti sonka is (úgy másfél órája)!
Olyan illat van már tőle a lakásban! Pedig ma még nem kóstolhatjuk meg! De majd holnap!!! :-)

2 megjegyzés:

Éva írta...

Köszönjük!!!:) Üdv a blogcsapatban is!;)

Borsi írta...

Köszi Fri!!!Látod,én nem értem elmég idáig..ne hari!!!Sok puszi!!!Mikor tali?Kedd?????Puszika