2011. augusztus 5., péntek

Büszkeségem...Az én nagyapámról

Engedjétek meg ezt a kis cikket,hogy az új tanulmányom megértsétek :) Nagy szeretettel!

Evvel a finom csipkézeteket mélyítem

A napokban jelent meg a jeles zalai népművészeket bemutató Saját örömére, mások gyönyörűségére sorozat folytatása, mely ezúttal Pápai Sándor fafaragónak állít emléket.

2011. március. 22. kedd | Szerző: Sinkovics Eta




A szerzők, Prokné Tirner Gyöngyi és Bereczky Csaba jóvoltából Pápai Sándor fafaragó népművész (1924-1989) életútját kísérhetjük nyomon, s természetesen mindenekelőtt pásztorfaragásainak remekeit mutatják be a karcsú kötet lapjain, számos fotó kíséretében. A kiadvány a Zala Megyei Közművelődési Intézmény gondozásában jelent meg, miként az előző, Soós Lajos fafaragóról szóló is.

Pápai Sándor - Fotó: Illusztráció
Pápai Sándor - Fotó: Illusztráció
Pápai Sándor az ország különböző részein juhászkodott, mígnem szakértelmét segítségül híva, 1962-ben Galambokra került, ahol végül is letelepedett, s feleségével három gyermeket nevelt. Már 12 évesen, juhászbojtárként motívumokkal díszítette a fát, anélkül, hogy valakitől tanulta volna. Ösztönösen alakította ki azt a mesés világot, amihez a természet, a betyár- és pásztorélet adott ihletést. A faragáshoz maga készítette az eszközeit is, melyek közt szerepelt hasgató , sarokvágó , holker - ahogy ezeket elmondása alapján dr. Kerecsényi Edit néprajzkutató lejegyezte. De hogy értsük is, miről van szó, íme például a holker szerepe: Evvel a finom csipkézeteket mélyítem. Főleg botot, juhászkampót, kobakot, karikás ostornyelet faragott, de készített csanakot, tükröst, kürtöt, valamint furulyát, citerát, dudát, mandolint, mely hangszereket rendszeresen meg is szólaltatta.

Pápai Sándor munkája - Fotó: Illusztráció
Pápai Sándor munkája - Fotó: Illusztráció
Többségében domború faragást alkalmazott, de kedvelte a karcolozást is. A fa mellett a szarufaragást ugyancsak magas színvonalon művelte, számos díszes kürt őrzi keze nyomát. 1968-ban népi iparművész lett, 1983-ban pedig átvehette a Népművészet Mestere kitüntető címet. Pápai Sándor faragott tárgyait a megye múzeumai és magángyűjtők őrzik.

A rajzokon ostornyelek díszítései - Fotó: Illusztráció
A rajzokon ostornyelek díszítései - Fotó: Illusztráció
A kiadvány szerzői a jövőben nemcsak a pásztorfaragó hagyományok legmívesebb alkotóinak állítanak emléket - megőrizve és egyben továbbadva a zalai népművészeti értékeket az utókornak.

3 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Köszi, hogy megosztottad ezt velünk.:) Nagyon szép az írás, a képek, egy időutazás...
Igazán büszke lehetsz a nagypapádra, kívánok kitartást, hogy az ő Munkálkodását folytatni tudjad.:)

Vica írta...

Tényleg büszke lehetsz rá:) Már tudom, honnét (is) ez a nagy kreativitás Benned:)

Borsi írta...

Köszönöm szépen!!!!:)Igyekszem majd nagyon,hogy boldogan lógathassa odafent a lábát a felhő szélén..:)