Barackos-tejszínes torta
a'la Dr. Oetker :-)
(kb. 12 szelet)
Hozzávalók:
- Tésztához:
- 100 g lágy vaj vagy margarin
- 100 g porcukor
- 1 tasak Dr. Oetker Vanilincukor
- 3 tojás (közepes méretű)
- 125 g búzaliszt
- 2 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
- 25 g mandulaforgács
- 1 tasak Dr. Oetker Eredeti Puding vaníliaízű
- 40 g porcukor
- 350 ml sárga- vagy őszibaracklé
- 240 g sárgabarack (konzerv)
- 4 lap Dr. Oetker Lapzselatin vagy
- 1 tasak Dr. Oetker őrölt Zselatin
- 150 ml joghurt
- 50 g porcukor
- 1 tasak Dr. Oetker Vanilincukor
- 1 citrom reszelt héja
- 400 ml hideg habtejszín
- porcukor a díszítéshez
A barackot lecsöpögtetjük, apró darabokra vágjuk. A kapcsos sütőformát (kb. 26 cm átmérőjű) kivajazzuk, alját sütőpapírral béleljük.
Elkészítés: A vajat egy keverőedényben konyhai robotgéppel habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanilincukrot, és sima masszává keverjük. A tojásokat egyenként fél percig a legmagasabb fokozaton keverve a masszához adjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük, és két részletben a masszához szitáljuk, majd az egészet sima tésztává keverjük. A tésztát a sütőformában egyenletesen elosztjuk, tetejét elsimítjuk. Megszórjuk a mandulaforgáccsal, majd a sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 C (előmelegítve)Légkeveréses: kb. 160 C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20 perc
A megsült sütemény a sütőformában hagyjuk kihűlni. Majd a sütőkeretet óvatosan eltávolítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk. A tortát vízszintesen kettévágjuk úgy, hogy az alsó tortalap kétszer olyan vastag legyen, mint a felső. A felső tortalapot 12 egyenlő körcikkre vágjuk. Az alsó tortalapot egy tortatálra helyezzük, majd újra körbefogjuk a megtisztított sütőkerettel. A pudingot a tasakon lévő használati utasítás alapján a cukor és 350 ml baracklé hozzáadásával elkészítjük. A még forró pudingot az alsó tortalapon egyenletesen elsimítjuk, majd hagyjuk hűlni. A zselatint a tasakon lévő használati utasítás szerint feloldjuk. A joghurthoz hozzákeverjük a cukrot, a vanilincukrot és a citrom reszelt héját. A tejszínt kemény habbá verjük. Kb. 4 evőkanál tejszínhabot habzsákba töltünk, majd a hűtőszekrénybe helyezzük. A feloldott zselatint először kevés joghurttal elkeverjük, majd hozzákeverjük a többi joghurtot is. Amikor a krém zselésedni kezd, hozzáadjuk a tejszínhabot és a gyümölcsdarabokat is. Majd a krémet a puding rétegen elosztjuk, tetejét elsimítjuk,és 2 órára hűtőszekrénybe helyezzük. Miután a krém megdermedt, a sütőkeretet óvatosan eltávolítjuk. A félretett tejszínhabból 12 habrózsát nyomunk körben a krémre, majd a tészta cikkelyeket a habrózsára helyezzük, ízlés szerint a tortát porcukorral díszítjük.
Pizza a'la Ildi
(Kolly)
Hozzávalók:
- Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- 1 db tojás
- 2 evőkanál olaj
A langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az olaj kivételével összedolgozzuk a hozzávalókat. Ha összeállt, hozzáadjuk az olajat is. Közepesen kemény tésztát dagasztunk, majd kelni hagyjuk. Mikor megkelt, kisodorjuk, vagy kinyújtjuk és gáztepsibe tesszük. (2 tepsire való adag.)
- Szószhoz:
- 2 db 140 g-os sűrített paradicsom
- olívaolaj
- bazsalikom
- majoranna
- oreganó
- fehérbors
- esetleg fokhagyma
3 megjegyzés:
Biztosa nagyon fincsi! Én most tévedtem be hozzád, nagyon örülök, mert sok-sok gyönyörű és hasznos dolgot láttam! Gratulálok!
Kedves Frida, köszi szépen a recepteket, meg a képeket, nagyon meggyőzőek!!!:):) Jó bütykölést Nektek holnapra, majd meséljetek!!! Puszi
Köszönjük Irén! Ez nem az én oldalam, hanem közösen szerkesztjük a lányokkal, de örülünk, hogy tetszik! Szép napot!
Megjegyzés küldése